Virkattu jakku Salomonin solmuilla (koko M)

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Toissapäivänä esittelin kirjoituksessani näitä virkattuja jakkujani ja tässä olisi siihen siniseen versioon laatimani aikomoisen ylimalkainen ohje. Anteeksi vaan sitten kaikki oikeakätiset – ohjeen piirroskuvat ovat vasuria, koska olen vasenkätinen. Kuvathan saa kyllä jollain kuvanmuokkausohjelmalla pyöräytettyä peilikuviksi oikeakätisyyttä ajatellen.

 

 409869.jpg

Lanka: Novita Samos

Langan menekki: n. 370 gr

Koukku: <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />5 mm

Tiheys: Kukkapalan koko n. 17 cm

 

 

 

Kukkapala:

Etu- ja takakappale rakentuvat kukkapaloista, jotka yhdistetään toisiinsa ohjeen mukaan 4:nnellä kerroksella. Ensimmäinen pala virkataan ohjeen mukaan valmiiksi.

 

Pyöritä pari kierrosta lankaa etusormesi ympäri ja virkkaa näin muodostuneeseen renkaaseen 12 ks, kiinnitys ps:lla renkaan ensimmäiseen ks:aan.

1.      krs: Tee kaksi Salomonin solmua (korkeus noin 1 – 1,5 cm) ja kiinnitys ps:lla renkaan ensimmäiseen ks:aan. *Kaksi Salomonin solmua, kiinnitys ps:lla seuraavaan ks:aan.*
Toista * - * 11 kertaa. Sinulla on nyt 11 terälehtilenkkiä, joista kukin terälehti on muodostunut kahdesta Salomonini solmusta. Viimeinen terälehti tehdään 1 Salomonin solmu ja heti perään pylväs viimeisen ks:n kautta. Pylvään avulla pääsit viimeisen terälehden 'huipulle', josta päästäänkin jatkamaan seuraavalle kerrokselle ilman mitään kiipeilyjä.

2.      krs: *Tee kaksi Salomonin solmua ja kiinnitä ne ps:lla seuraavan terälehden keskelle.*
Toista * - * 11 kertaa. Viimeinen lenkkiketju tehdään yksi Salomonin solmu ja pylväs sidottuna kerroksen aloituskohtaan. Sinulla on 12 lenkkiketjua.

3.       krs:  Tee samoin kuin 2. kerros.

4.      krs: *Tee neljä Salomonin solmua, kiinnitys ps:lla seuraavan lenkkirivin keskelle. Tee kaksi Salomonin solmua, kiinnitys ps:lla seuraavan lenkkirivin keskelle. Tee kaksi Salomonin solmua, kiinnitys ps:lla seuraavan lenkkirivin keskelle.* Toista  * - * vielä kolme kertaa. Kerroksen viimeinen Salomoni kiinnitetään ps:lla kerroksen aloituskohtaan. Sinulla on nyt neliön muotoinen pala, jossa neljän Salomonin solmun lenkkikaaret muodostavat palan kulmat ja kahden Salomonin solmun lenkkikaaret ovat palan sivuja.

 

Yhdistäminen:

 

Ainoastaan ensimmäinen pala tehdään siis kokonaan valmiiksi. Seuraavat palat yhdistetään toisiinsa aina 4:nellä krs:lla lenkkiketjujen keskikohdasta ps:lla vastaavaan viereisen palan Salomonin solmu-lenkkikaareen, ks. seuraava taiteellinen tuotokseni.

Kuvassa esiintyvä nuoli (vasemmassa reunassa) ilmaisee viimeisen kerroksen lopetuskohtaa.368254.jpg

Yhdistä palat toisiinsä "levynä" 11:teentoista palaan asti. Palat 12, 14, 15 ja 17 yhdistetään myös sivureunoistaan etukappaleen vastaaviin (3, 4, 1, ja 2) paloihin, jolloin muodostuu jakun sivusauma.

<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />

<?xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />368308.jpg

 

Valmiin kukkapalan leveys on n. 16 – 17 cm, riippuen käsialasta.


Hihat:

 

Hihat voit virkata joko tasona tai renkaana. Itse virkkasin hihat renkaana, eli virkkasin ensin 19 Salomonia, jotka yhdistin renkaaksi ps:lla (hihansuu). Sitten vaan aloin solmuilemaan ihan normaalisti. Kaksi Salomonin solmua ja kiinnitys joka toiseen edellisen kerroksen solmukohtaan.

Kun hihassa on pituutta johonkin kyynärpäähän asti, niin lisäsin yhden solmun parilla kerroksella. Lisäykset on hyvä tehdä siihen samaan linjaan, missä hihan aloituskin on tehty. Ihan vaan siksi, että ainakin mulla lisäyskohta näkyi ja täten se on hyvä sijoittaa hihan alapuolelle.

Kun hihan pituus on n. 47 – 50 cm (riippuu ihan siitä, kuinka pitkät tai pätkät käsivarret sulla onkaan), aloitat pyöriön teon, eli siirrytään tasovirkkaukseet. Alla olevasta kuvasta näet, että kavennukset olen tehnyt pylväitä apuna käyttäen. Ja ihan makuasia on sitten, teetkö kavennukset viimeiseen lenkkiin asti, vai pistätkö langan poikki jo aiemmin.

368256.jpg

 

 

Etureuna:

 

Etureunan (ja helman) olen tehnyt kohopylväillä. Kohopylväistä löytyy oppia kyllä netistä, esim. täältä. Virkkausjälki kohopylväillä näyttää resorimaiselta neuleelta. Jos teet myös helmaan resorin, niin tee se ennen etureunan työstöä.

Itse tein niin, että työstettävän etureunan jokaiseen Salomoniin (siihen pidempään lenkkiin) tein ensimmäisellä kerroksella kaksi pylvästä, solmuun yksi pylväs. Takakappaleen olka-niska-olka osuudella tein pylväitä vähemmän (jätä esim. solmukohdista pylväs pois), ettei tule liian lörppö kaula-aukko. Ensimmäinen kerros on siis näitä ihan tavallisia pylväitä. Toiselle kerrokselle käännyttäessä (ollaan työn nurjalla puolella) tehdään koko kerros kohopylväitä ottaen lanka edellisen kerroksen pylvään takaa. Kolmannella kerroksella käännytään jälleen työn oikealle puolelle ja virkataan kerros kohopylväillä, joissa lanka taasen otetaan koukulle edellisen kerroksen pylvään etupuolelta. Kerroksia tein tähän tapaan kaikkiaan 7, en enempää. Halusin nimittäin, että resorireunat eivät mene päällekkäin, vaan napituksen jälkeenkin etureunat ovat edelleen irti toisistaan.

Viimeistele reuna vielä piilosilmukoin (reunasta tulee napakampi) ja tee samalla lenkit napeille.

 

 

 

 

 367350.jpg

 Tässä vielä kuva etureunasta. Tämä ei ole se Salmonin solmuilla tehty jakku, mutta reunus on kyllä samanlainen, mitä tuossa ohjeessa yritin suu vaahdossa selostaa.