Virkatut, pesukoneessa huovutetut hahtuvatossut, Koko 39 – 40


949562.jpgNovitan tossuohjeen innoittamana Virkun ohje hahtuvatossuille.

Tossut on virkattu kaksinkertaisella hahtuvalla, joka on tilattu Pikku Punatulkusta.
Ko. hahtuva on paljon ohuempaa kuin esim. Pirtin Kehräämöstä tilaamani hahtuva. Tällöin ohjeeni taitaa päteä ainoastaan Pikku Punatulkun lilahtaviin hahtuvakiekkoihin ;).
Vertailun vuoksi mittailin hahtuvien paksuuksia silmämääräisesti ja Pirtin hahtuva on yksisäikeisenä melkein yhtä paksu kuin tämä työstämäni hahtuva kaksisäikeisenä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tarvikkeet:

Koukku nro 8
Kaksisäikeistä, ohuehkoa hahtuvaa n. <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />105 g
Pesukone, pyykinpesuainetta, pakastuspusseja, juuresharja ;)

 

Virkkaa kaksi kjs. Virkkaa ensimmäiseen kjs:aan 14 ks, sulje renkaaksi ps:lla.
Aloita lisäykset piirroskaavion mukaan. Työ etenee spiraalina.

Tee niin monta lisäyskerrosta (8), että kokonaissilmukkamäärä on 38.

Kuvassa lisäykset sojottaan miten sattuu, mutta kyllä ne virkatessa asettuu ihan oikeaan linjaan ;).

949567.jpg

Jatka virkkausta tällä silmukkamäärällä kunnes työn pituus on 21 cm. Virkkaa kerroksen aloittamiskohtaan + 3 silmukkaa. Tarkista, että nyt aloitettava pohjaosuus tulee oikeaan kohtaan (aseta tossu niin, että keskimmäinen kärkiosan lisäyskohta on päällä, keskellä tossua). *Käänny, virkkaa yksi kjs ja 22 ks. * Toista * - * , kunnes edestakaisosuuden pituus on  22 cm.

959843.jpg

Virkkaa viimeisen kerroksen jälkeen lankaa katkaisematta kantapään takasauma kiinni (aseta oikeat puolet vastakkain) piilosilmukoin, joiden väliin on virkattu aina yksi ketjusilmukka. Tulee joustavampi sauma.

949568.jpg

 

Virkkaa tossun suuaukkoon 3 kerrosta ks:ta. Ensimmäisellä kerroksella omiin tossuihini tuli 46 ks:aa, kaventele tarpeen mukaan seuraavilla kerroksilla niin, että kolmannella kerroksella silmukoita on 43.

Neljännellä kerroksella viisi ensimmäistä ja viisi viimeistä silmukkaa ks:ta, muut ps:ta (kokonaissilmukkamäärä on siis se 43).

Päättele ja pätki langanpäät. Kursi aloitusrinkula umpeen, jos sinne on jäänyt isokin reikä. Harsi tossujen sisään pakastepussi, tms. Huovutus pesukoneessa 60 °. Itse käytin lyhennettyä kirjopesuohjelmaa (1h 40 min), normaalia pyykinpesuainetta ja linkous 1200 kierr./min.

Huovutuksen jälkeen poista pakastepussit, tunge tossut jalkaan ja muotoile ne sopiviksi. Pidä tossut vielä jalassa ja harjaa tossuja olan takaa esim. juuresharjalla. Kun tulos on pörhäkkä, pistä tossut johonkin kuivamaan. Kuivauksen kestäessä yleensä vielä kerran kokeilen tossuja jalkaan ja teen tarvittavia hienosäätöjä. Kuivana niitä ei sitten enää venytellä eikä vanutella.
Tossu kannattaa muotoilla napakasti jalkaa myötäileväksi, koska käytössä se venyy ja lörpsähtää kuitenkin jonkin verran.
Sen pituinen se tossu.
Lisäys 14.10.2007: Käytettäessä paksumpaa hahtuvaa, esim. Jämsän tai Pirtin, silmukkamäärät pienenevät. Jämsän hahtuvasta virkkaamissani tossuissa silmukat ja sentit olivat seuraavat:
Koukku nro 7. Alkusilmukkamäärä 12 ks. Lisäykset 34 silmukkaan asti. Kärkiosan pituus 17 cm. Pohjaosuudelle 18 silmukkaa, edestakaisvirkkuuta 18 cm. Kokonaispituus ennen huovutusta 35 cm. Suuaukkoon 39 silmukkaa. Huovutettu 60 °, kirjopesuohjelma 1 h 40 min. Koko 39 - 40.