Ihme on tapahtunut! Aloin eilen virkkaamaan ET-kassia ja yht'äkkiä kyllästyin! Ihan ilman mitään ennakkovaroitusta koukku vaan tipahti käsistä, samoin kassin tekele. Tässä historiallista kuvaa jälkipolville ihmeteltäväksi:

766103.jpg

En tiedä oliko äkilliseen kyllästymiseen sitten syynä tämä vähän pidemmän puoleinen koukku, jonka hankin Miran suosittelemana. Oli tuolla aiemmin vähän huolissaan, miten pärjäilen tummuvissa syysilloissa perinteisten, standardipituisten koukkujen kanssa ;).

766165.jpg 

No tällä kun miä pistelen menemään, niin siinä saa lankakerät kyytiä. Vähän jo ehdin harjoitella syksyä ja talvea varten, eli kysehän on siis koukkuamisesta ja kuvassa on koukkuamiskoukku nro 5. Tuon koukun pituus on 30 cm. Periaatteessa koukkuamista voi harrastaa ihan tavallisillakin virkkuukoukuilla, varsinkin jos kysymys on jostain pienestä työstä, esim. patalapusta.

"Koukkuaminen (tunisian crochet, afghan crochet) eroaa virkkauksesta siten, että virkattaessa tehdään aina yksi silmukka tai silmukkaryhmä kerrallaan valmiiksi mutta koukuttaessa kerros valmistuu kahdessa vaiheessa: poimintavaihe ja paluuvaihe. Poimintavaiheessa poimitaan pitkän koukun varrelle kaikki kerroksen silmukat ja paluuvaiheessa (eli päättelyvaiheessa) palataan takaisin päätellen poimitut silmukat. Työtä ei käännetä kerrosten välissä.

Koukkuamisessa voidaan myös käyttää kahta väriä kirjovirkkauksen tapaan. Lankaa vaihdettaessa edellinen lanka jää nurjalle. Silmukat päästetään koukulta aina samanvärisellä langalla kuin ne on poimittu. Vaihto tapahtuu, kun koukulla on edellisen värin viimeinen silmukka ja uuden värin ensimmäinen silmukka päästettävänä. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Lisäykset ja kavennukset tehdään aina poimintavaiheessa, koska 2.vaiheen eli paluuvaiheen tehtävänä on vain sulkea silmukkarivi. Silmukat voi lisätä samalla tavalla kuin neulottaessa lisätään. Kavennukset voi tehdä virkkauksen tapaan. "
Lainauksen lähde: http://cc.joensuu.fi/~tkkroger/erikoislankatyot/koukkuaminen.htm


Tässä alla on kuvaa mun harjoitustilkusta. Ensin on koukkuamalla virkattuja pylväitä, keskellä kiinteitä ketjusilmukoita ja alhaalla joku oma viritelmä, jossa poimintakerroksella otin myös langankiertoja koukulle ja paluukerroksella poimin silmukat koukkuamalla kolme silmukkaa yhteen. Hyvä zuumi!

766111.jpg

Harhaluuloni koukkuamista kohtaan oli, että sillä tekniikalla ei tehdä kuin korkeintaan tiiviitä patalappuja. Mutta, mutta - katsokaapa kuinka harvaa verkkoa sain aikaiseksi ;).
Tästä on tulossa mun seuraava kesäkassi.

766105.jpg

Nyt miä lähden jatkamaan harjoituksia. Kiitti Mira, että pelastit mut ET:n kynsistä (ainakin hetkeksi) ;).